Logo_avans_logo

Elsevier heeft op basis van de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête de ranglijst 'Beste studies 2014' opgesteld. De Nederlandse hbo-instellingen zijn in drie categorieën beoordeeld. De Nationale Studenten Enquête wordt door ongeveer 200.000 studenten ingevuld; zij geven hun mening over hun studenten, de faciliteiten, het rooster. Avans Hogeschool is beoordeeld als beste hbo-instelling. Dit melden Elsevier, NU.nl, de Gelderlander en de Hanzehogeschool. 

Bij de beoordeling van hogescholen maakt Elsevier onderscheid in de drie categorieën grote, middelgrote en specialistische instellingen. Meer dan 55 grote opleidingen werden beoordeeld. In de categorie middelgrote opleidingen namen 20 tot 55 instellingen deel. De kleinste categorie is die van de specialistische hogescholen, minder dan 20 opleidingen worden hierin beoordeeld. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen is volgens studenten de beste grote hbo-instelling van Nederland. Avans Hogeschool staat bovenaan als het op de middelgrote opleidingen aankomt. In de categorie specialistische opleidingen staat de Viaa uit Zwolle bovenaan. De Hanzehogeschool Groningen staat op een derde plek in de middelgrote opleidingenranking; daarmee is deze hogeschool de beste hogeschool van het Noorden. 
 
Uit de ranglijst blijkt daarnaast dat de studenten over het algemeen minder tevreden zijn over de grote hogescholen dan over de middelgrote hbo-instellingen. Vier van de zes grote instellingen, namelijk Inholland, de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam, hebben volgens Elsevier meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen. Bij de middelgrote opleidingen hebben van de 10 opleidingen alleen Stenden en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een 'negatief saldo'. 
 
© Nationale Onderwijsgids