Normal_politie__rug_agent_1556940a

(Novum) - De Nationale Politie krijgt er de komende jaren niet heel veel jonge agenten bij. Steeds minder aspirant-agenten melden zich bij de Politieacademie. Hierdoor moeten onderwijsinstellingen mogelijk sluiten. Dat schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Vorig jaar bezochten 5200 studenten de Politieacademie. In 2017 zal van dat aantal nog maar een derde overblijven, verwacht politievakbond ACP. De afname is een gevolg van het aantal studenten dat zich voor de opleiding aanmeldt. Dit jaar waren dat er 350, in de tien jaar daarvoor was gemiddeld sprake van een instroom van tweeduizend studenten.

De instroom wordt de komende jaren beperkt wegens overbezetting bij de politie. Omdat zo'n tweeduizend mensen de komende drie jaar moeten afvloeien, wordt kritisch gekeken naar de instroom. Volgens de ACP moeten juist wel veel mensen zich inschrijven. Omdat de agenten in opleiding meetellen voor de sterkte van het korps ontstaan 'grote fluctuaties' in het inzetbare personeel, aldus de ACP. "Meer studenten zijn nodig om de gaten die vallen op te vullen."

Bij vervolgopleidingen stokt het aantal aanmeldingen ook. Dit jaar hebben zich twintig tot 45 procent minder politiemedewerkers ingeschreven, aldus de politievakbond.

Politiebond ACP stuurt vrijdag een brandbrief naar de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het politieonderwijs. Dit jaar is zo'n honderd miljoen euro beschikbaar voor scholing, tegenover 140 miljoen in 2011. De komende jaren blijft dat bedrag rond de negentig tot honderd miljoen schommelen. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs en het daarbij horende politiewerk niet ten goede, aldus de ACP.