Eerste glas gezet in hightech kas HAS Hogeschool Den Bosch

Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch kunnen straks onderzoek doen naar energiebesparend telen. De hbo-instelling krijgt een nieuwe hightech kas die voldoet aan de nieuwste technieken op teeltgebied en ingezet kan worden voor zowel onderwijs als onderzoeksprojecten. De oude kas was verouderd en is gesloopt. De bouw van de nieuwe kas is inmiddels in volle gang. Gistermiddag is tijdens de officiële opening van het studiejaar het eerste glas gezet. 

De nieuwe kas wordt 1500 m2 en moet over exact een jaar helemaal klaar zijn. Studenten kunnen er tot die tijd niet terecht: zij wijken uit naar de 8 klimaatkamers en de schooltuin op het HAS-terrein evenals naar bedrijven in de omgeving.

“De nieuwe kas wordt verdeeld in 5 teeltafdelingen en 2 onderzoeksafdelingen”, legt een van de projectleiders Martijn Bekkers uit. “Op deze afdelingen worden op basis van projecten moderne kasteelten opgezet van kasgroenten, snijbloemen, maar ook op plantfysiologieniveau. Deze projecten vloeien voort uit onderwijsprogramma’s van onder meer de opleidingen Tuinbouw en akkerbouw en Toegepaste Biologie, maar ook uit onderzoekstrajecten die we met bedrijven uit de regio opstarten.”

Alle nieuwe technieken worden toegepast. “Er komen bijvoorbeeld een hypermodern watergeefsysteem en een volledig klimaatsysteem, een afdeling met  diffuus glas en verschillende koelsystemen, bijvoorbeeld een hogedruknevelsysteem.” Een belangrijke ontwikkeling in de teeltbranche is Het Nieuwe Telen. Hierbij wordt zoveel mogelijk energiebesparend gekweekt. “In de kas is het mogelijk onderzoek te doen naar de beste methode om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het telen.” Op de onderzoeksafdelingen kan gewasonderzoek worden gedaan.

© Nationale Onderwijsgids