Logo_logo

Vandaag doet het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs uitspraak in de schorsingzaak van drie studenten van de Universiteit van Amsterdam. Het drietal werd zes weken geleden geschorst. De UvA verdenkt hen evan de zender te zijn van een anonieme reactie op een mail over het mislukken van de fusie tussen drie Amsterdamse bètafaculteiten. Dit meldt het Parool. 

Het gaat hierbij om een anonieme mail die reageerde op de zomergroet van collegevoorzitter van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam Louise Gunning. Zij verstuurde de mail vlak voor de vakantie en schreef teleurgesteld te zijn door het mislukken van de fusie tussen de drie Amsterdamse bètafaculteiten. In antwoord op deze mail werd een anonieme mail rondgestuurd aan alle medewerkers en studenten. Hierin werd geschreven dat 'afgelopen jaar keer op keer is gebleken dat het UvA-bestuur alleen waarde hecht aan de mening van de academische gemeenschap wanneer deze positief is.' Volgens de UvA werd met het verzenden van de mail de ict-gedragsregels overtreden. De UvA stelde een onderzoek in en kwam het drietal door camerabeelden op het spoor. Hoewel het nog niet zeker is dat zij daadwerkelijk schuldig zijn, heeft de UvA toch besloten de drie per direct te schorsen.
 
Daarop hebben de drie studenten een kort geding aangespannen. De studenten ondervinden 'veel nadeel' van de schorsing. Eén van hen komt door de schorsing ernstig in de problemen; hij kan nu niet op tijd afstuderen om aan een geplande vervolgstudie in Engeland te beginnen. 
 
© Nationale Onderwijsgids