Logo_fontys

Joyce Pisters, student aan de Fontys Hogeschool ICT, ontwikkelde een hulpsysteem voor mensen met een verstandelijke beperking. Het hulpmiddel 'Wijzer' werd in samenwerking met NoXqs Zorginnovaties ontwikkeld en biedt patiënten duidelijkheid en houvast in situaties. Pisters won met dit afstudeerproject de Fontys ICTalent Award en kreeg van de examencommissie met een tien de hoogst mogelijke beoordeling.

Het hulpmiddel Wijzer kan door verschillende groepen worden gebruikt. Zo kunnen mensen met lichte dementie met hulp van Wijzer controleren of ze het gas niet aan hebben laten staan. En wanneer ze ‘s nachts gaan dwalen omdat ze verward of bang zijn, kan Wijzer dit gedrag herkennen, de persoon gerust stellen, de partner wekken of de wijkverpleegkundige waarschuwen. Ook kan het hulpmiddel een compliment geven wanneer iemand een situatie of activiteit zelfstandig heeft uitgevoerd. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Wijzer spoort relevante informatie op over een bepaalde situatie met behulp van sensoren en open data. Hiervoor worden de sensoren gebruikt van een smartphone en een headset voor hersenactiviteit. Het idee is om meerdere sensoren te koppelen die bijvoorbeeld in een armband zijn verwerkt. De gegevens kunnen worden opgeslagen voor latere analyse. Ook kan Wijzer de gebruiker onmiddellijk voorzien van tips en suggesties hoe in de geregistreerde situatie te handelen door middel van een stappenplan. Dit biedt mensen met een verstandelijke beperking duidelijkheid en houvast waardoor zij beter zelfstandig functioneren.

© Nationale Onderwijsgids