Normal_provincie_groningen_international_business_talent

Er gaat een provinciale subsidie van 344.000 euro naar het project International Business Talent. In het project leidt de Hanzehogeschool getalenteerde buitenlandse en Nederlandse studenten op tot jonge professionals op het gebied van international business. De provincie ondersteunt het project, omdat het bijdraagt aan het internationale concurrentievermogen van Groninger bedrijven en daarmee aan de economische structuur van Groningen.

Afstudeeronderzoek en traineeship
In het project worden vierdejaarsstudenten gekoppeld aan internationaal georiënteerde bedrijven in de provincie Groningen. Daar voeren zij in een half jaar hun internationale, praktijkgerichte afstudeeronderzoek uit. Na afronding van dit onderzoek gaan de afgestudeerde studenten voor hetzelfde bedrijf 4 maanden lang als trainee aan de slag om de resultaten van hun onderzoek in de praktijk te brengen. Daarbij worden ze begeleid door een internationaal ervaren professional (exportmanager).

Aanpassen aan de internationale klant
Noordelijke middelbare en hogescholen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in techniekopleidingen. De scholen zijn hierdoor in de toekomst beter in staat om complete vakmensen af te leveren die beter in de moderne beroepspraktijk passen. Maar het bedrijfsleven heeft ook behoefte aan goed opgeleide mensen die in staat zijn de producten wereldwijd te vermarkten. Om mee te kunnen (blijven) doen op de internationale markt moeten bedrijven zich aanpassen aan de wensen van de internationale klant. Bijvoorbeeld door het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten of het wijzigen van export-, sales- en marketingstrategieën. Deze ontwikkeling leidt tot een toenemende vraag naar internationaal geschoolde jonge talenten voor internationale startfuncties bij het MKB in Groningen. De Hanzehogeschool verwacht met het project International Business Talent aan deze marktvraag te kunnen voldoen.

© Nationale Onderwijsgids