Normal_luisterende_studenten

(Novum) - Inlichtingendienst AIVD werft studenten als informant. Ze worden onder meer benaderd voor inlichtingen over studentenprotesten, schrijft het AD maandag op basis van onderzoek. Volgens de krant voelen benaderde studenten zich vaak overrompeld en geïntimideerd.

Het AD sprak met studenten die dit jaar zijn benaderd door iemand die zich in eerste instantie voorstelde als ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de AIVD onder valt. De AIVD wilde onder meer informatie over China, Egypte, een Utrechtse studentenvereniging, demonstraties en krakersbijeenkomsten.

De inlichtingendienst mag iedereen rekruteren omwille van de staatsveiligheid. Hoewel niemand mag worden gedwongen om mee te werken, zijn de studenten volgens de krant bang om nee zeggen. Ze vrezen nadelige gevolgen en zijn bang dat ze als verdachte worden gezien.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vindt dat studenten niet geronseld zouden moeten worden. "Het gaat om een kwetsbare groep", zegt hij in de krant.

De geheime dienst kreeg in 1981 ook al kritiek op het ronselen van studenten. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn moest destijds opheldering geven toen een student was gevraagd te infiltreren in een vredesbeweging.