Normal_groep_kring_basisschool

(Novum) - De pabo lijkt dit jaar een stuk populairder bij mannen. Voor komend schooljaar zijn driehonderd meer mannelijke verzoeken voor aanmelding tot de lerarenopleiding binnengekomen, een stijging van negentien procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

In 2012 kwamen zo'n negenhonderd verzoeken binnen, nu is al sprake van twaalfhonderd. Een woordvoerder spreekt van een 'opvallende' stijging, maar kan niet verklaren waarom opeens meer mannen zich melden. Hij benadrukt dat het overigens nog niet zeker is dat ze allemaal worden aangenomen.

De pabo in Doetinchem bevestigt het beeld van de Vereniging Hogescholen. Komend schooljaar bestaat een derde van de studenten uit mannen. Normaal ligt het aandeel mannelijke studenten rond de twintig procent.

Studentcoördinator Jorik Huizinga denkt dat de stijging wellicht door de economische crisis komt. "Het is een lastige tijd om een baan te vinden. Mannen denken misschien meer kans te maken om aangenomen te worden tussen alle vrouwen", stelt hij in een reactie. Volgens Huizinga is bovendien het beeld van leraren veranderd. "Het is niet alleen meer vrouwen."