Leraren, Pabo, Lerarenopleiding

DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de toelatingseisen voor de pabo-opleiding zwaarder maken, in de hoop op die manier de kwaliteit van het basisonderwijs te kunnen verbeteren. Dat meldt de NOS.

De minister zei dit in een overleg met de Tweede Kamer. Met name de kennis over de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek moeten getoetst worden bij nieuwe instromers aan de pabo.

Momenteel kan iedereen die havo, vwo of mbo-4 heeft afgerond beginnen aan de pabo-opleiding, zelfs als ze geen examen hebben gedaan in een van de bovengenoemde vakken. Met de toetsing kan beter worden gekeken of de aanmelders de opleiding wel aankunnen.

De toetsing moet vanaf 2014 worden ingezet. Bussemaker kijkt ook bij andere lerarenopleidingen naar de mogelijkheden van dergelijke toetsing, om op die manier de enorme uitval in deze opleidingen te kunnen aanpakken. Wel wil ze ervoor zorgen dat aankomende studenten voldoende mogelijkheden hebben om zich goed voor te kunnen bereiden op de toelatingstoetsen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem