Leraren, Pabo, Lerarenopleiding

ZWOLLE - De drie hogescholen Inholland, Windesheim en iPabo gaan samenwerken om zo beter in staat te zijn 'de beste leraren voor de toekomst' op te leiden. Dat hebben de Colleges van Bestuur van de drie instellingen bekendgemaakt.

Door het samenvoegen van hun expertise willen ze de inoud van de lerarenopleidingen en het daarmee samenhangende onderzoek verbeteren. Er zal één kerncurriculum worden gevormd waarin de afzonderlijke hogescholen ruimte krijgen voor eigen invulling.

Vanaf september 2014 moet het gemeenschappelijke curriculum op de tweedegraads lerarenopleidingen van Inholland en Windesheim vormgegeven zijn. Ook de theologische opleidingen van de twee hogescholen gaan nauwer samenwerken.

De onderwijsinstellingen zijn tot de samenwerking gekomen door de grote maatschappelijke druk die momenteel heerst op het docentenvak. De verbetering van kwaliteit onder deze groep en de profilering vraagt volgens de hogescholen om een vernieuwde aanpak. Zij springen met de nieuwe aanpak in op hun verwachtingen van een toekomst waarin het onderwijs kleinschaliger en meer betrokken zal zijn. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem