NJR, Jeugdwerkloosheid, Tweede studie

UTRECHT - Uit een onderzoek van NJR en het EenVandaag jongerenpanel blijkt een meerderheid van 56 procent van de jongeren graag zouden doorstuderen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het NJR zou daarom graag zien dat het kabinet het volgen van een tweede studie weer aantrekkelijk maakt.

Uit het onderzoek, waarvoor 1.500 jongeren van 12 tot en met 18 jaar naar hun mening werd gevraagd, kwam verder naar voren dat jongeren erg flexibel zijn. Van de ondervraagden gaf namelijk 72 procent aan na de studie tijdelijk te willen werken voor een stagevergoeding, om op die manier werkervaring op te kunnen doen. 

Volgens de voorzitter van NJR Marcel Bamberg toont het onderzoek aan dat de huidige jeugd over een enorme wilskracht beschikt. "Maar wat jongeren op zijn minst nodig hebben om de jeugdwerkloosheid zelf aan te pakken, is fatsoenlijk en betaalbaar hoger onderwijs."

Het onderzoek werd gehouden in het kader van het Nationaal Jeugddebat. In dit debat, dat op 22 april in de Tweede Kamer plaats zal vinden, gaan jongeren met onder meer minister Lodewijk Asscher (PvdA) in debat over de jeugdwerkloosheid.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem