Studenten, Leenangst, Sociaal Leenstelsel

DEN HAAG - De coalitiepartijen PvdA en VVD stellen dat goede voorlichting over het sociaal leenstelsel op middelbare scholen de daling van het aantal studenten in het hoger onderwijs kan voorkomen. Deze daling werd maandag in een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) verondersteld. Dat meldt Nu.nl.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg schrikt niet van de verwachte daling uit het CPB-rapport. "Ik ga er donderdag tijdens het debat op aandringen dat al in havo 4 en vwo 4 voorlichting wordt gegeven over studiekeuze, perspectieven op de arbeidsmarkt en de financiële gevolgen." Ook PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis denkt dat goed informeren over het leenstelsel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs garandeert.

Beide politici wijzen er tevens op dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een extra onderzoek zal starten naar de individuele gedragseffecten op studenten.

Het onderzoek van het CPB heeft de kritische houding tegenover het leenstelsel van D66 en GroenLinks versterkt. De coalitie heeft de steun van deze partijen nodig om het plan door te laten gaan. De twee oppositiepartijen stellen hier wel strenge voorwaarden aan vast en wachten het extra onderzoek van het SCP af.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem