Sirius-programma, sirius, excellentie

DEN HAAG - De verschillende excellentietrajecten die door het Sirius-programma aan hogescholen en universiteiten zijn gesubsidieerd behalen hun doelstelling, maar wel met kanttekeningen. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De instellingen voor hoger onderwijs behaalden het streven om 5 procent van de studenten een honourstraject aan te bieden. Sinds 2008 zijn dergelijke trajecten opgestart, na de wens vanuit de overheid om de beste studenten meer uitdaging te kunnen bieden.

Uit onderzoek van Sirius blijkt echter wel dat de groep excellente studenten vooral bestaat uit de wat extravertere slimme studenten met ambitie. De zichzelf wat meer op de achtergrond plaatsende excellente student wordt in de trajecten nog te vaak over het hoofd gezien.

Ook komt naar voren dat het werkveld zich nog nauwelijks mengt in de trajecten, hoewel dat op hogescholen wel iets beter is dan op universiteiten. Hoewel de trajecten een behoorlijke start hebben gemaakt, valt er volgens Sirius nog wel op verschillende terreinen winst te maken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem