Geld besparen

AMSTERDAM - Uit een onderzoek van de website zorgverzekeringvergelijkenstudenten.nl onder 200 hbo- en wo-studenten van 18 jaar en ouder, blijkt dat 7 procent van hen aangeeft dat ze geen zorgtoeslag ontvangen. In 2013 betekent dit voor deze groep dat ze tot 1056 euro mislopen.

Van alle ondervraagde studenten ontvangt 90 procent zorgtoeslag. De overige 3 procent geeft aan niet zeker te weten of ze de toeslag ontvangen of niet. De reden dat studenten geen zorgtoeslag ontvangen lopen uiteen. Van deze groep denkt 38 procent er geen recht op te hebben, 37 procent wist niet dat ze het konden aanvragen en 25 procent geeft aan er geen recht op te hebben.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door het Nibud, blijkt dat veel studenten nalaten belastingaangifte te doen. Van de studenten die dat hadden kunnen doen, gaf 12 procent aan dat na te hebben gelaten. Studenten zijn mogelijk niet goed op de hoogte van het Nederlandse zorg- en belastingstelsel. Om dit tegen te gaan stuurt de Belastingdienst jongeren sinds 2011 kort voor hun 18e verjaardag een brief met informatie over dergelijke regelingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem