Principeakkoord

UTRECHT - Vertegenwoordigers van de vakbonden AOb, Abvakabo FNV, CNV Onderwijs en FvOv/UNIENFTO en de HBO-raad hebben een principeakkoord bereikt over de nieuwe cao-hbo. Daarin staat onder meer een nieuwe afspraak over het professionaliseringsplan dat iedere hogeschool dient te maken.

In deze afspraak staat dat zes procent van het jaarinkomen van alle werknemers die in dienst zijn van de hogeschool beschikbaar moet zijn voor dit professionaliseringsplan. Personeelsleden in het hbo die een opleiding willen volgen die valt onder dit plan, worden bij fulltime dienstverband voor 75 procent van de studielast vrijgesteld. Daaronder vallen bijvoorbeeld master- en phd-trajecten. Bij opleidingen buiten het plan is er een vrijstelling van 25 procent.

Er zal daarentegen weinig ruimte zijn voor extra salaris. Werknemers zullen wel een eenmalige uitkering ontvangen. Deze uitkering zal 425 euro bruto bedragen, gebaseerd op een fulltime dienstverband. De werknemer moet daarbij in dienst zijn vanaf 1-12-2012.

Het dagelijks bestuur van de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft inmiddels ingestemd met het akkoord. De achterban van de verschillende vakbonden heeft tot 28 december de tijd om op de resultaten te reageren. Als het wordt goedgekeurd zal de cao met terugwerkende kracht worden ingevoerd van 1 februari 2012 tot 1 oktober 2013.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem