Normal_euro_s

’S HERTOGENBOSCH - De Metal Valley Prijs 2012 is dit jaar uitgereikt aan twee studenten Werktuigbouwkunde van de Avans Hogeschool in Den Bosch. Joeri van Hees en Tim Willems maakten voor het bedrijf IHC Merwede uit Sliedrecht een bijzonder vernuftig systeem, dat te gebruiken is voor reparatie in de Offshore industrie. Het afstudeerproject van het tweetal werd beloond met een 9,5. Daarnaast leverde de Metal Valley Prijs hen elk een geldbedrag op van 500 euro.

De taak van het zogeheten “Well Intervention Handeling systeem” dat de twee studenten creëerden, is geen gemakkelijke. Dit bijzondere systeem wordt op volle zee vanaf een schip omlaag gebracht naar de bodem van de zee, waar het aan de bron wordt gekoppeld. Niet eenvoudig, als je bedenkt dat het systeem zo'n 240 ton weegt en naar een diepte tot wel 3.000 meter moet worden gemanoeuvreerd. Als het systeem eenmaal geplaatst is kan het bijvoorbeeld onderhoud aan de bron uitvoeren.

De afstudeercommissie was diep onder de indruk van de ontwerpcreativiteit van beide studenten voor een dergelijk complex mechanisme. Het onderwerp is door hen in de volle breedte behandeld, veel alternatieven zijn bestudeerd en uiteindelijk teruggebracht tot één uitgewerkt en gedetailleerd concept. Ook het bedrijf IHC was zeer tevreden over de behaalde resultaten van de twee studenten Werktuigbouwkunde.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen