Spanning stijgt bij Sophianum in Gulpen want de examens zijn binnen

Scholieren van middelbare scholen in Nederland beginnen dinsdag 14 mei aan hun eindexamens. Een spannende tijd voor de leerlingen, maar ook voor examencoördinator Jos Gulpen. Hij merkt dat de spanning oploopt op zijn middelbare school Sophianum in Gulpen. Dat meldt L1.

“Het zijn de leerlingen die de examens moeten maken, we doen ons best ze zo goed mogelijk voor te bereiden. Meer kunnen wij niet doen”, aldus Gulpen.

Dozen met eindexamens 

Op school is niemand te vinden, want de meivakantie is nog aan de gang. Met twee collega’s is Gulpen aanwezig om dozen in ontvangst te nemen. Op de dozen staat met hoofdletters DUO geschreven. Hier zitten de eindexamens voor de eindexamenleerlingen in. De examens zelf zitten in zakken in de dozen en die blijven daar voorlopig ook in zitten. Op de ochtend van het examen, als alle leerlingen klaar zitten, mogen de dozen opengemaakt worden, stelt Gulpen.

Geen problemen 

Voor de examencoördinator is het afwachten of alle examens goed afgeleverd worden. Dat zorgt voor spanning, want Gulpen mag dit vooraf niet controleren. Het College voor Toetsen en Examens staat in de examenperiode klaar voor problemen. Deze moeten ze samen met de scholen oplossen.

Eindexamens beginnen op 14 mei

De eindexamens voor het vmbo, de havo en het vwo beginnen op dinsdag 14 mei. De leerlingen horen dan op 12 juni of ze geslaagd zijn of dat ze nog een herkansing moeten doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk