'Er mag meer aandacht zijn voor start examens vmbo-leerlingen'

Vmbo-leerlingen op de beroepsgerichte, kadergerichte en gemengde leerweg zijn gisteren gestart met hun eindexamens. Als het aan de vmbo-scholen ligt mag daar best wat meer aandacht voor komen. Daarom opende minister Dennis Wiersma gisteren de examenperiode officieel op het Globe College in Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. 

Jan Mulder, afdelingsleider bovenbouw op het Globe College, nam het initiatief voor de opening door de minister. Hij heeft daarvoor zelf gebeld met het ministerie. “Ik stoorde mij aan het feit dat de beroepsgerichte examens nooit genoemd worden. De NOS heeft 10 mei een item dat morgen de examens beginnen, terwijl basis- en kaderleerlingen dan onderhand al klaar zijn.”

Erkenning 

Rafke Hagenaars van het Landelijke Actie Komitee Scholieren (LAKS), is het Mulder eens. “Het is raar dat we het vooral over de havo- en vwo- examens horen. Veel mensen hebben geen zicht op de beroepsgerichte leerwegen en daarom is daar veel onduidelijkheid over.” Daarom ging het LAKS gisteren op het Kalsbeek College in Woerden iets lekkers te eten en te drinken uitdelen. “We willen de examenleerlingen vooral de erkenning geven die ze verdienen. Want ook voor hen wordt het een spannende tijd.”

Weinig aandacht

Paul Verkade, directeur van het Kalsbeek College, vindt het naar dat er zo weinig aandacht gaat naar zo’n grote groep leerlingen. “Het gaat om 30 tot 35 procent van de examenleerlingen, maar soms lijkt het alsof ze helemaal niet bestaan.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk