LAKS ontvangt tijdens eerste tijdvak 285.700 klachten en dat is een record

Gisteren kwam met de examens Spaans, Turks, Fries, Russisch en Arabisch (havo, vwo) ook voor de laatste 4.085 kandidaten een einde aan het eerste tijdvak van de centrale examens. Voor de meeste examenkandidaten zijn daarmee de eindexamens achter de rug. Voor anderen begint de voorbereiding op de examens die ze in het tweede tijdvak hebben gepland. Vorig jaar stond de teller na het eerste tijdvak  op een recordaantal van 212.000 klachten. Dat record is dit jaar alweer gebroken: LAKS ontving ruim 285.000 klachten. “Leerlingen weten ons steeds beter te vinden, ook met inhoudelijke klachten. Het is tof om te zien dat klagen in sommige gevallen ook echt zin heeft gehad”, aldus Sarah Broekmeulen, coördinator van de eindexamenklachtenlijn. Dat meldt het LAKS.

Na het recordaantal klachten van vorig jaar was het LAKS goed voorbereid om weer veel klachten van examenkandidaten te ontvangen. De eerste dagen liep het meteen storm: Nederlands vwo, wiskunde A havo, biologie vmbo-gl/tl leverden gezamenlijk al ruim 55.000 klachten op. Van ieder examen bekeek een team van vrijwilligers, scholieren uit heel Nederland, welke klachten er binnenkwamen. Inhoudelijke klachten werden nagekeken en zo nodig doorgezet naar het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In een paar gevallen zorgde dit voor aanvullingen op het correctievoorschrift. Het LAKS ontving ook dit jaar weer een behoorlijk aantal organisatorische klachten: niet alleen over de gebrekkige voorbereiding van examens door de coronaperiode, maar ook over niet voorgelezen errata en over geluidsoverlast. Broekmeulen: “Ons team belde de scholen dan op om verhaal te halen. Gelukkig erkenden veel scholen wat er mis was gegaan en beloofden ze beterschap.”

Uitslag 

Op 9 juni horen examenkandidaten die al hun examens in het eerste tijdvak hebben gedaan hun uitslag. Dit geldt voor kandidaten in het vmbo-gl/tl, havo en vwo, en voor de leerlingen in vmbo-kader en vmbo-basis die hun examens op papier hebben gemaakt. De vmbo-basis en -kader eindexamenkandidaten die digitale examens hebben gemaakt, krijgen hun uitslag op 15 juni. Dit komt door een aanpassing in het examenrooster naar aanleiding van de corona-regelingen.  

Tweede tijdvak 

Na een pauze van twee weken begint op 13 juni het tweede tijdvak waarin kandidaten examen kunnen doen. Het tweede tijdvak eindigt op 24 juni. De mogelijkheid om te spreiden werd ingevoerd om scholieren na de coronaperiode de kans te bieden zich iets langer voor te bereiden. Hoewel het LAKS verwacht dat dan minder kandidaten examen doen, wil het LAKS ook voor hen bereikbaar zijn bij vragen of klachten. En natuurlijk is het LAKS er ook voor klachten van kandidaten die herkansingen moeten maken. Vanaf 13 juni is de Eindexamenklachtenlijn daarom weer bereikbaar tussen 12:00 en 19:00 op telefoonnummer 030-7900900 en 24 uur per dag via www.examenklacht.nl. Kandidaten die in het tweede tijdvak reguliere examens gepland hebben, horen de uitslag daarvan op  vrijdag 1 juli. Zij kunnen vervolgens een eventuele herkansing maken in het derde tijdvak, dat loopt van 5 juli tot en met 8 juli.

Het LAKS blijft in deze gehele examenperiode voor vragen en klachten over examens en andere kwesties op school bereikbaar op het reguliere telefoonnummer 030-7900910.

Door: Nationale Onderwijsgids