Normal_examen_multiple_choice_enquete_vragenlijst

Komende week begint de vastenmaand Ramadan weer. Tijdens de ramadan is het gebruikelijk dat moslims gedurende vier weken niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook dit jaar valt de vastenmaand nagenoeg samen met de Centrale Eindexamens. Een extra zware periode voor islamitische eindexamenkandidaten. 

Vorig jaar deden naar schatting zo’n tienduizend islamitische scholieren eindexamen. Hiervan nam het overgrote deel aan de ramadan. Waarschijnlijk zal voor dit jaar ongeveer dezelfde aantallen gelden. De ramadan is dit jaar van 5 mei tot 4 juni.
 
Niet eten zorgt met name voor vermoeidheid en concentratieproblemen voor de scholieren. Ook het afwijkende dag- en nachtritme doet de vermoeidheid extra gelden. De examenprestaties zullen daardoor zeker te lijden kunnen hebben.
 
Het onderwijsministerie wil de data van de eindexamens niet aanpassen vanwege de vastenperiode. De organisatie ervan is praktisch onmogelijk en bovendien is het de individuele verantwoordelijkheid van de gelovige om wel of niet deel te nemen aan religieuze verplichtingen, is de argumentatie. De eindexamens worden dit jaar tussen 9 mei en 23 mei afgenomen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids