Normal_rss_entry-135251

De meeste moslims beginnen dinsdag aan de ramadan. Tijdens deze vastentijd mogen ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Ook veel islamitische scholieren doen tijdens hun eindexamen mee aan de vastenmaand, voor hen een extra zware periode. Dit meldt ANP.

Het begin en einde van de periode hangt samen met de stand van de maan en is dus niet overal hetzelfde. Aan het einde van de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd, waarbij naar hartenlust wordt gegeten.De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Ouderen doen ook mee, als hun gezondheid dat toelaat.

Naar schatting doen zo’n tienduizend islamitische scholieren eindexamen. Hiervan neemt het overgrote deel deel aan de ramandan. Niet eten zorgt met name voor vermoeidheid en concentratieproblemen voor de scholieren. Ook het afwijkende dag- en nachtritme doet de vermoeidheid extra gelden. De examenprestaties zullen daaronder zeker te lijden kunnen hebben.Het onderwijsministerie heeft twee jaar geleden al laten weten de data van de eindexamens niet te willen aanpassen vanwege de vastenperiode.

De vastenmaand loopt donderdag 14 juni ten einde. Het Suikerfeest begint een dag later en duurt drie dagen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids