Oekraïense student European studies genomineerd als Held van het hbo 2024

Yeva Haivoronska (20) is genomineerd voor de prijs Held van het hbo 2024.De studente is door de Hogeschool Zuyd voorgedragen voor de jaarlijkse verkiezing. Dit heeft Zuyd gedaan omdat Haivoronska een voorbeeld is voor velen. Ondanks haar moeilijke omstandigheden straalt zij hoop en moed uit. Wie meldt dat?

Yeva vertelt dat ze ongeveer twee jaar geleden met haar moeder en grootouders uit Oekraïne gevlucht is. In Oekraïne woonden ze in de stad Kharkiv. De stad werd tijdens de oorlog constant gebombardeerd, waardoor Yeva en haar familie tijdelijk ondergedoken zaten in een kelder. ‘Mijn toekomst ging letterlijk en figuurlijk in rook op’. Het was een kwestie van overleven in die tijd, geeft Yeva aan. Toen ze vertrokken was er totaal geen vluchtplan. Uiteindelijk is Yeva met haar familie in Nederland aangekomen. Eenmaal in Nederland hebben zij hun leven helemaal opnieuw op moeten bouwen. 

European Studies

Yeva studeerde in Oekraïne taalwetenschap. Bij Zuyd volgde ze een Pre-Bachelor voor vluchtelingen, en dan speciaal voor Oekraïense. Tijdens een schoolexcursie bij het Europees Parlement wist Yeva het zeker dat ze European Studies wilde studeren bij Zuyd. Ze heeft tijdens die studie ook een bijdrage geleverd aan het Oekraïense tijdschrift Echo Ukraine in dat tijdschrift deelde ze onder andere de boodschap: ‘doe actief mee aan de samenleving’. Blijf niet op je kamer zitten, maar ga iets doen, schrijft ze. Inmiddels schrijft ze regelmatig voor het tijdschrift. Ze wil ook laten zien dat Oekraïense vluchtelingen de moed niet moeten laten zakken.

Lovende woorden van docente

Hilde van Schaeren, senior docent en coördinator, leerde Yeva kennen tijdens het Pre-Bachelor programma. Ze geeft aan dat Yeva veel respect bij haar afdwingt. De studente heeft altijd een glimlach op haar gezicht, ondanks de zware tijden die ze heeft gekend. Naast haar studie en vrijwilligerswerk heeft Yeva ook nog een bijbaantje om van rond te komen. Ondanks dat is ze altijd aanwezig tijdens de lessen geeft van Schaeren aan. Ze kwam laatst zelfs ongevraagd de huidige Pre-Bachelor studenten een hart onder de riem steken. Van Schaeren heeft nog genoeg lovende woorden, maar op basis van al deze criteria is denominatie 100 procent verdient. 

De verkiezingen ‘Helden van het Hbo’

Tijdens hun studies werken hbo’ers vaak al aan inspirerende projecten. Projecten die vaak ook een toegevoegde waarde hebben in onze samenleving. Om hier waardering voor te laten zien, organiseert de Vereniging Hogescholen jaarlijks de verkiezing ‘Helden van het Hbo’. Elke hogeschool kan een student nomineren. De winnaar wordt op 8 april gekozen tijdens het VH-congres en krijgt daar een award en geldprijs uitgereikt

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema