Normal_10901

DEN HAAG - 5010, de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs, roept ouders op hun ervaringen te melden met betrekking tot bijvoorbeeld de toelating van hun kind op grond van een tegenvallende Cito-score.

Bij de aanmelding voor een school voor voortgezet onderwijs levert de basisschool twee belangrijke gegevens van een leerling aan. Het schooladvies plus de uitslag van een onafhankelijke toets (in de meeste gevallen en vanaf 2014 verplicht: de Cito Eindtoets).

Door minister, Kamerleden en scholen wordt de mening uitgedragen dat het belang van de Cito-toets niet moet worden overschat. Ouders zouden zich te druk maken over deze eenmalige toets. Wat het meeste telt, zo wordt ook door de ouderorganisaties gedacht, is het schooladvies. Het schooladvies is immers gebaseerd op de schoolloopbaan van de leerling, gedurende meerdere jaren, en vastgelegd in het leerlingvolgsysteem.

De landelijke ouderorganisaties voor het onderwijs willen graag weten in hoeverre dit beeld klopt met de werkelijkheid. Weegt het schooladvies inderdaad zwaarder dan de uitslag van de Cito-Eindtoets?

Bij 5010 meldden ouders de afgelopen weken verhalen dat de Cito-score de toelating bepaalde. Daarom doen de landelijke ouderorganisaties de oproep aan ouders om hun ervaringen door te geven.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen