Normal_8702

GRONINGEN - Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat het intelligentie quotiënt (IQ) van leerlingen kan toenemen door scholing, zo meldt Nu.nl.

Voorheen werd gedacht dat IQ aangeboren is. Eerder deze maand liet een publicatie in Nature al zien dat IQ in de pubertijd kan schommelen. Het Noorse onderzoek bevestigt de uitkomsten van dat onderzoek, maar legt voor het eerst een causaal verband tussen scholing en intelligentie.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van Noorse mannen en vergeleken hun intelligentie op hun negentiende en hun dertigste en keken daarbij naar het aantal jaren onderwijs dat elke man afzonderlijk gevolgd had. Uit het onderzoek bleek dat een extra jaar onderwijs een IQ-verhoging van 3,7 punten oplevert.

Een kanttekening dient wel geplaatst te worden bij de uitkomsten van het onderzoek, aangezien het nog steeds de vraag is of IQ-testen een betrouwbare meting van intelligentie opleveren. De test laat alleen zien hoe goed iemand op een schoolse manier intelligentie weet toe te passen. Dat meer scholing een betere toepassing van intelligentie oplevert, mag daarom weinig verrassend zijn.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

© Nationale Onderwijsgids