Normal_5412

Het parlement van de Amerikaanse staat Californië heeft vrijdag een wet aangenomen die openbare scholen verplicht stelt om leerlingen "kennis van de landelijke- en plaatselijke homogeschiedenis" bij te brengen, zo meldt gaySite.nl.

De nieuwe wet om het lesmateriaal zo snel mogelijk op te nemen is al door de senaat goedgekeurd. Naar verwachting zal ook de 'Tweede Kamer' van Californië snel instemmen met de wet zodat deze voor het volgende schooljaar al van kracht zal zijn.

De nieuwe wet is een initiatief van de openlijk homoseksuele senator Mark Leno (foto). Volgens de 59-jarige Leno leren studenten nu onvoldoende over de rijke geschiedenis van Californië en in het bijzonder van San Francisco. "Veel schoolboeken zwijgen over dat wat de homobeweging in onze staat heeft bereikt. Dit belangrijke onderdeel van onze geschiedenis verzwijgen is censuur," aldus de senator.

Californië was de eerste Amerikaanse staat waar leerlingen al regelmatig onderwijs kregen over de homogeschiedenis en over belangrijke homoactivisten. Maar veel leerlingen bleven verstoten van dit deel van de Amerikaanse geschiedenis. Nu de nieuwe wet in aantocht is lijkt hier een einde aan te komen.