Kan een leraar zijn leerlingen nog troosten, knuffelen of een stevige schouderklop geven? Heel wat leerkrachten weten het niet meer. Daarom krijgen katholieke leraren in België een handleiding over 'lichamelijkheid met leerlingen', zo meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

'Mag een kleuterleider zijn kleuters nog op de schoot nemen als ze heimwee hebben?' Volgens directeur-generaal van de organisatie voor katholiek onderwijs in België, Mieke Van Hecke (foto), is het één van de hamvragen waar veel leerkrachten mee zitten. 'Natuurlijk moet dat nog kunnen', meent Van Hecke. 'Maar je merkt nu dat heel wat leerkrachten dat dikwijls niet meer durven. Ze zitten met vragen over hoe ze zich nog mogen gedragen tegenover hun leerlingen. Zoiets vergemakkelijkt hun werk niet.'

Precies daarom ontvangen leerkrachten eind oktober een handleiding die leerkrachten duidelijk moet maken hoe lichamelijk ze nog kunnen omgaan met hun leerlingen. Volgens Van Hecke wordt het geen lijstje met regels, maar een 'ethisch document'. 'Er zal onder meer instaan wat grensoverschrijdend gedrag is en wat niet', zo luidt het.

© Nationale Onderwijsgids