Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt woensdag 8 september een toespraak tijdens de Dag van de Alfabetisering.

Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het belang van taal, lezen en schrijven. De Dag van de Alfabetisering 2010 heeft als thema 'Taal smaakt naar meer' en vindt plaats in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch. De Dag van de Alfabetisering wordt dit jaar georganiseerd door CINOP.

De Prinses sluit in haar toespraak aan bij het thema van de Week van Alfabetisering: 'Samen werken aan geletterdheid draait om twee letters: NU'.

De Prinses ontmoet op 8 september tevens een aantal Taalambassadeurs (ex-laaggeletterden) die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenbranche en neemt het eerste exemplaar van het boek 'Dit is pas het begin' in ontvangst. Dit boek is geschreven door Taalambassadeur Koos Vervoort.

In 1966 heeft VN-organisatie UNESCO 8 september uitgeroepen tot Internationale Dag van de Alfabetisering. Ook dit jaar worden op deze dag de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt. De prijzen worden toegekend aan organisaties met projecten en activiteiten die op een bijzondere wijze bijdragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid. De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De Week van de Alfabetisering vindt plaats van 6 tot en met 12 september. Tijdens deze week organiseren diverse organisaties zoals gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen activiteiten met betrekking tot alfabetisering.

Prinses Laurentien is oprichter en voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. In deze rol zet zij zich in voor de aanpak van laaggeletterdheid wereldwijd.

Bron: Het Koninklijk Huis