Jeanine Koelewijn uit Spakenburg en Toska Kalkman uit Nijkerkerveen gaan van 16 tot 28 oktober naar Ethiopië, zo meldt DeStadNijkerk.nl. Ze gaan mee met de onderwijsexpeditie van Edukans die zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden.

Jeanine en Toska zamelen geld in voor een schoolproject in Ethiopië. Dat doen ze door middel van statiegeldbonnetjes bij de supermarkten Albert Heijn en de Super de Boer in Hoevelaken. Daar kunnen statiegeldbonnetje gedoneerd worden bij de flessenautomaat.

Het statiegeld van een fles cola, een paar cent. Voor één lege fles loop je waarschijnlijk niet eens naar de supermarkt. Die paar cent is een dagloon voor veel mensen in Ethiopië, waar 80% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De helft van de kinderen gaat er niet naar school, terwijl onderwijs juist de basis is voor een betere toekomst.

Er is geen tijd voor school, de kinderen moeten hun ouders helpen geld te verdienen. School is te duur en soms is er ook gewoon geen school in de buurt. De onderwijsexpeditie is een reis voor Pabo en Alo studenten met als doel ervaren hoe het is om les te geven in een ontwikkelingsland.

Ze gaan daar samenwerken met Pabo-studenten uit Ethiopië, scholen bezoeken, krottenwijken bezoeken en ze organiseren een spellendag voor straatkinderen. Er wordt geprobeerd de scholen daar iets mee te geven van de manier van lesgeven in Nederland, maar er wordt ook zeker zoveel van leerkrachten daar geleerd.

Met de Edukans Onderwijsexpeditie kunnen er daadwerkelijk kansarme kinderen naar school worden geholpen. Alle deelnemers zamelen namelijk geld in. Dit geld gaat naar de verschillende scholen die in Ethiopië bezocht worden. Zo kunnen er meer kinderen naar school en nieuwe scholen gebouwd worden.

Ook Jeanine en Toska doen dus mee met een actie om geld in te zamelen door middel van lege flessen. ,,Voor ons is het bijna niks, maar daar kan er echt wat mee gedaan worden'', aldus Jeanine en Toska. Alles is welkom, kleine en grotere donaties.

Klik hier voor meer informatie.