Heel Luxemburg ging deze Tour uit zijn dak, behalve één man: de wiskundeleraar van Mondorf-les-Bains. De docent had tien jaar geleden immers een weddenschap afgesloten met één van zijn leerlingen, zo meldt het Nieuwsblad.be.

De leerling had zich eens goed misdragen en dus kreeg hij er flink van langs: 'Wat wil jíj in godsnaam doen met je leven?', foeterde de leraar. De leerling - nog steeds in een stoutmoedige bui - antwoordde als volgt: 'Ik wil de Tour de France winnen.' De klas lag plat, de man aan het bord iets minder: 'Als jíj ooit de Tour de France wint, kom ik naar Parijs en wandel ik te voet terug naar Luxemburg. Tot dat gebeurt, blijf je braaf en studeer je hard. Hebben we een deal?'

De leerling knikte gedwee, de leraar werd overweldigd door een innerlijke trots omdat hij de situatie met een mooie educatieve kwinkslag had opgelost. En die weddenschap: och ja... De kans dat die leerling ooit de Tour zou winnen, was mathematisch toch belachelijk klein.

Maar midden juli kreeg de man plots een sms'je: En? Staan je stapschoenen klaar? Hopelijk ben je in vorm! Getekend: Andy Schleck. Op dat moment drager van de gele trui. De leraar werd nerveus, maar mocht uiteindelijk de hemel, een Spanjaard en een ketting danken dat hij geen 400 kilometer te voet moest afleggen.

Toch zegt iets ons dat hij stilletjes is beginnen trainen. 'Want wie weet, is de wandeling voor volgend jaar', zegt Andy in zijn blog op cyclingnews.com.