Een woordvoerder van MKB Nederland zegt vandaag in dagblad De Telegraaf een zwarte lijst te willen voor scholen die sjoemelen met diploma's. Onlangs raakte hogeschool INHolland in opspraak doordat de school 250 trage studenten makkelijk aan een diploma zou hebben geholpen.

Hogescholen krijgen duizenden euro's per afgestudeerde, wat er mogelijk voor zorgt, dat scholen studenten een makkelijk afstudeertraject aanbieden. Scholen die op deze manier frauderen met diploma's moeten hard worden aangepakt, volgens de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder van MKB Nederland moeten werkgevers op diploma's kunnen vertrouwen. VNO-NCW, de organisatie van werkgevers, deelt de zorgen van MKB Nederland en waarschuwt voor een vertrouwensbreuk tussen scholen en bedrijven.

Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, zal morgen met een onderzoek beginnen naar de vermeende misstanden bij INHolland. De hogeschool ontkent dat er sprake is van fraude. De 250 studenten zouden aan dezelfde voorwaarden hebben voldaan als andere studenten.

© Nationale Onderwijsgids