Leraren die zich willen bijscholen krijgen te maken met hogere collegegelden. CNV Onderwijs ontving diverse boze reacties van leden die geconfronteerd worden met een hoger collegegeld. Bestuurder Willem Jelle Berg: `Die leraren zijn straks duizenden euro's per jaar kwijt. Dat lijkt me niet de bedoeling van de lerarenbeurs."

Leraren moeten voor de tweede studie een hoger collegegeld betalen. Volgens CNV Onderwijs is dat voor veel leraren `funest'. Het hogere collegegeld komt door een wetswijziging in september. De overheid betaalt dan per student nog maar één bachelor en één master. Wie een tweede studie wil volgen moet meer collegegeld betalen. Hoeveel bepalen universiteiten en hogescholen zelf. Het bedrag kan oplopen tot boven de tienduizend euro per jaar.

Het hogere collegegeld staat haaks op ander beleid. De overheid wil namelijk graag dat leraren zich bijscholen. Daarom kan elke docent één keer in zijn loopbaan een `lerarenbeurs' aanvragen; daarmee kan bijvoorbeeld een bachelor of andere studie worden gevolgd. CNV Onderwijs-bestuurder Willem Jelle Berg: `Die leraren zijn straks duizenden euro's per jaar kwijt. Dat lijkt me niet de bedoeling van de lerarenbeurs.'

Het ministerie gaat bekijken welke gevolgen het invoeren van het hogere collegegeld heeft op het gebruik van de lerarenbeurs en de bijscholing van docenten. Er is 54 miljoen uigetrokken voor de lerarenbeurs.

Aanstaande cursisten kunnen tot 1 augustus a.s. hun aanvraag bij OCWDUO nog wijzigen en een hoger bedrag aanvragen. Het maximale bedrag dat men kan aanvragen is 3500 euro plus 10% van het bedrag voor de studiemiddelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs.

Bron: CNV Onderwijs (via Nieuwsbank.nl)