Normal_teacher-playing-musical-instruments-with-student-2023-11-27-04-59-38-utc

Het conservatorium van Utrecht en een omstreden saxofoondocent hebben hun samenwerking beëindigd. Dit maakte de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) bekend, waarbij werd aangegeven dat er in onderling overleg overeenstemming is bereikt om het dienstverband te beëindigen. De docent kwam in opspraak na een onderzoek door Pointer, zo meldt KRO-NCRV.

 

In november 2023 getuigden tien oud-studenten over hun negatieve ervaringen met de docent, waarbij beschuldigingen werden geuit over een periode van meer dan twintig jaar. De alumni beschuldigden de docent van machtsmisbruik, vernedering en (seksuele) intimidatie. Volgens hen maakte de docent harde, ongewenste en soms seksueel getinte opmerkingen tijdens de lessen. Feedback werd vaak gegeven op een harde, persoonlijke en niet-muzikale manier. Studenten meldden dat ze tijdens voorspeelavonden, ensemble- of groepslessen publiekelijk werden vernederd.

Conservatorium op de hoogte

De oud-studenten hadden het gedrag van de docent al tijdens hun studietijd aangekaart bij het conservatorium. Correspondentie die Pointer in handen kreeg, toonde aan dat collega-docenten, vertrouwenspersonen, een tutor en het afdelingshoofd op de hoogte waren van de klachten.

Onderzoek en maatregelen

Het onderzoek van Pointer was voor de HKU aanleiding om een extern onderzoeksbureau, Bureau Hoffmann, in te schakelen. Dit bureau sprak in december en januari met meerdere oud-studenten en voormalige collega’s van de docent. Het onderzoek, dat in februari werd afgerond, leidde tot maatregelen van de HKU en het starten van een juridische procedure, die nu is afgerond.

In een mail aan deelnemers van het onderzoek uitte de HKU dank en waardering voor het delen van hun verhaal: "Hierdoor hebben we maatregelen kunnen nemen." De HKU gaf echter geen verdere details over hoe het gedrag van de docent zolang kon worden getolereerd.

Andere incidenten

In dezelfde uitzending van Pointer werd ook het gedrag van een accordeondocent aan het conservatorium in Tilburg besproken. Deze docent had jarenlang vier van zijn studenten stelselmatig betast. Ondanks dat zijn gedrag bekend was bij de schoolleiding, kon hij tot aan zijn pensioen in 2017 aanblijven. Begin februari heeft de directie van Fontys de man alsnog de toegang tot het pand ontzegd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer