Videoreeks Bollebozen Boekenbende laat kinderen met plezier lezen

Woensdag 12 juni lanceert Bollebozen, een initiatief van bol, de Bollebozen Boekenbende: een interactieve videoreeks om het leesplezier van kinderen uit groep 1, 2 en 3 te bevorderen. Het is de missie van Bollebozen om positief bij te dragen aan de taalontwikkeling van kinderen. Daarom roept Bollebozen ouders en docenten op om de Boekenbende-videoreeks samen met kinderen te kijken en zo hun interesse in lezen aan te wakkeren. De eerste van drie afleveringen is vanaf vandaag via YouTube voor alle kinderen in Nederland en België thuis of op school te bekijken. Ook doneert Bollebozen ieder jaar kinderboeken via stichtingen in Nederland en België, dit jaar zijn dat er meer dan 320.000. Zo gaan er voor de zomervakantie onder andere 107.000 boeken naar bij het Jeugdeducatiefonds aangesloten basisscholen in Nederland, dit zijn scholen waarbij zeker de helft van de kinderen onder de armoedegrens leeft. Daarnaast worden nog 8.000 boeken weggegeven via het Leesfonds in België. Dat meldt Bol.

Voor de ontwikkeling van de Bollebozen Boekenbende is een beroep gedaan op de expertise van basisschoolleerkrachten. Zo zijn er inhoudelijke gesprekken gevoerd met docenten van een aantal basisscholen, bijvoorbeeld over wat er nodig is om de kinderen te bereiken en op welke manier informatie het best bij hen blijft hangen. In de afleveringen staat daarom interactief voorlezen centraal. Lieneke van Paassen, basisschooldocent op De Gelderlandschool: “Wanneer kinderen actief worden betrokken bij het leesproces en meedenken over het verhaal, beleven de kinderen meer plezier aan lezen en wordt de interesse in lezen aangewakkerd. Uiteindelijk heeft dit een positief effect op de leesvaardigheid en taalontwikkeling.” Op basis van de input is er ook voor gezorgd dat de video’s te begrijpen zijn voor alle leerlingen, met als resultaat dat het verhaal zowel auditief als visueel wordt ondersteund.

Anansi de Spin 

In iedere aflevering staat een kinderboek centraal en is een fantasierijk decor te zien, waardoor je als kijker volledig in de wereld van het boek stapt. De eerste aflevering van de Bollebozen Boekenbende is gemaakt rondom het boek ‘Anansi de Spin en de eieren voor de koning’ van schrijver Iven Cudogham. Hij neemt de kinderen op een interactieve manier mee door zijn boek. “We hebben een groot probleem,” zegt Iven in de eerste aflevering. “Er vallen boeken uit de lucht en als je goed kijkt zie je de letters door elkaar gaan! Gelukkig zijn daar de kinderen van de scholen in Nederland en België, die een handje helpen om in deze aflevering Anansi de Spin weer compleet te maken.” Naast het presenteren van de aflevering heeft Iven ook een rol gespeeld in de samenstelling ervan. Iven: “Ik draag graag op een creatieve manier bij aan de taalontwikkeling van kinderen. Voor mij begint dat allemaal bij plezier maken en laten zien dat de verhalen die je leest een leuk avontuur zijn. Op die manier heb ik ook naar de samenstelling van deze aflevering gekeken en m’n steentje bijgedragen.” 

Bollebozen Boekenbende 

Vorig jaar deelden het Jeugdeducatiefonds en Bollebozen samen Boekiebags uit om het leesniveau van kinderen tijdens de zomermaanden op peil te houden. Door de Bollebozen Boekenbende-video’s beschikbaar te stellen voor alle 464 aangesloten scholen én alle kinderen daarbuiten in Nederland en België, hopen de makers nog meer kinderen in Nederland te bereiken. Hente van de Boom, programmamanager Bollebozen: “Met de Bollebozen Boekenbende willen we leesplezier al op jonge leeftijd stimuleren. Hierdoor dragen we bij aan het tegengaan van taalachterstanden, met het gevolg dat kinderen beter presteren en in de toekomst meer kans maken op hun droombaan.” 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: De Wolven