Basisschool neemt afscheid van drie juffen: ‘Fors verschil in opvattingen’

Vanwege een meningsverschil over de schoolcultuur en pedagogische aanpak, neemt basisschool de Ster in het Brabantse Westerhoven afscheid van drie juffen. Jarenlang werkten de leraressen van groep 5, 6 en 8 op de school, maar het vertrek blijkt onoverkomelijk. Volgens onderzoek van een onderwijsadviesbureau is er in het team een onwerkbare situatie ontstaan. Dit meldt Omroep Brabant. 

Stichting Atalenta, waar de Ster onder valt, helpt de drie juffen met het zoeken naar werk op een van haar andere scholen. Ouders laten weten het vertrek jammer te vinden, omdat juist deze vrouwen opkwamen voor hun leerlingen. Ook is het nog maar de vraag of er komend schooljaar op tijd drie nieuwe docenten zijn aangetrokken, gezien de grote personeelstekorten in de sector.

Geen vertrouwen in schoolbestuur

Vandaag gaan ouders in gesprek met de scholenstichting, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in het bestuur. “De leerkrachten zijn de dupe van een gebrek aan leiderschap. Het welbevinden van de kinderen wordt nergens genoemd en er is geen ruimte voor dialoog met de ouders”, zo is te lezen in een groepsapp voor ouders.

Pestgedrag

Ze hebben onder meer kritiek op de aanpak van het pestgedrag in groep 8 begin 2023.Extern onderwijsadviesbureau Fides moest leerlingen vervolgens helpen aan een beter zelfvertrouwen en betere groepsdynamiek in de klas.  Personeel zou hierop wel goed hebben gehandeld, blijkt uit onderzoek, maar over visie en beleid van de school ontstond discussie. Stichting Atalenta huurde daarop een ander adviesbureau in. Fenom kwam tot de conclusie dat kwalitatief onderwijs niet mogelijk is met de drie juffen in dienst. Daarom moeten zij vertrekken. Het is niet mogelijk ze te ontslaan, vanwege hun vaste aanstelling.

Niet goed of fout

“Er is een fors verschil in visie over de pedagogische aanpak. Die visie is ook niet goed of fout, maar het matcht niet. We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan met onze beslissing. Nog ééns bij elkaar gaan zitten als team lost niets op”, laat bestuursvoorzitter Corné Verhees van Atalenta weten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky