Landelijke Studentenvakbond staat achter de studentenprotesten in Amsterdam

Sinds maandag protesteren studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. De demonstranten willen dat de universiteiten openheid geven over alle banden met Israëlische instellingen en deze verbreken. Terwijl gisteren onderhandelingen op de UvA tussen de protestgroep en het College van Bestuur (CvB) nog gaande waren, belde het CvB de politie om alle demonstranten hardhandig te verwijderen. Dat meldt de LSVb.

LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen zei: ‘’Er is geen sprake van onderhandelingen op gelijke voet. Dat is dé hele reden dat de acties zijn gestart. Studenten worden geslagen in plaats van gehoord.’’

Oneerlijk systeem van studenteninspraak 

Volgens de LSVb zijn de protesten een symptoom van een oneerlijk systeem van studenteninspraak. ‘’De democratie op onderwijsinstellingen is niet op orde,’’ aldus Weehuizen. Besturen kunnen de stem van studenten, in de medezeggenschap en daarbuiten, te makkelijk naast zich neerleggen. Dit betekent dat studenten onvoldoende invloed hebben, en dat moet veranderen. Minister Dijkgraaf moet zich dan ook uitspreken voor het vergroten van de rechten van studenten op instellingen. Daarnaast moet het politiegeweld stoppen."

Door: Nationale Onderwijsgids