Onderwijzer Obbo Buma krijgt dankzij zijn werk nu een eigen straat

Obbo Buma was de directeur van de ulo (uitgebreid lager onderwijs). Hij hielp een hele generatie Coevordenaren groeien in het onderwijs. Daarom krijgen dertig nieuwe ‘flexwoningen’ in de wijk Binnenvree een adres met zijn naam erin verwerkt: Obbo Bumahof. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Waar vroeger de ulo-school stond is nu een grasveld. Daarop worden zogenoemde flexwoningen gebouwd. Huurwoningen die snel verplaatst kunnen worden mocht dat nodig zijn. Obbo Bouma was jarenlang de directeur van de ulo en hij richtte de handelsavondschool op.

Ulo en kweekschool in Drachten 

Zelf ging Buma ook naar de ulo en de kweekschool in Drachten. Toen hij eenmaal leraar was bleef hij in zijn vrije tijd verder studeren. Hij wilde namelijk de overstap als leraar maken van het lager onderwijs naar de ulo. Het onderwijs was voor hem heel belangrijk, vertelt zijn dochter Jettie.

Goed onderwijs voor ieder kind 

Binnen het onderwijs wilde hij hogerop komen, want zijn missie was om ieder kind goed onderwijs te geven. Kinderen uit boerenbedrijven wilden graag verder leren, maar dat mocht niet. Zij moesten meehelpen op de boerderij. Buma ging bij de ouders op bezoek als hij zag dat een kind verder kon leren.

Huishoudschool 

In die tijd gingen vrouwen standaard naar de huishoudschool, een baan hadden zij niet. Zoon Pieter herinnert zich dat zijn vader veel praatte met twee meisjes die uiteindelijk verpleegkundige zijn geworden.

Buma heeft ooit eens ruzie met de gemeente gekregen omdat de schoonmakers op school geen pensioen ontvingen. Ook zorgde hij tussen de middag voor een pan soep op het vuur. De scholieren uit de omliggende dorpen hoefden dan niet helemaal naar huis, maar konden op school lunchen.

Toen Buma in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed vertelden oud-leerlingen aan de nabestaanden dat ze, dankzij hun oud-directeur, aan het werk konden bij dat ene bedrijf. Of dat ze promotie hadden gemaakt dankzij Buma.

Bouw start aankomende zomer 

De bouw van de dertig flexwoningen aan het Obbo Bumahof start aankomende zomer. Woningcorporatie Domesta hoopt de eerste sleutels te kunnen uitreiken in december.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk