Normal_pexels-rdne-stock-project-7092540

De centraal examens op het voortgezet onderwijs komen steeds sneller in zicht. Vanaf 1 april tot en met 19 juli 2024 zullen de digitale- en praktijkexamens voor leerlingen plaatsvinden. De schriftelijke examens vinden plaats in mei (14 t/m 29 mei). In aanloop van deze examens heeft de VO Raad de protocollen voor 2024 bekendgemaakt en gepubliceerd. Dit meldt de VO Raad op haar website.

De protocollen voor het centraal examen 2024 zijn er om docenten, de schoolleiding of overig onderwijspersoneel betrokken bij de examens, op de hoogte te stellen van de wettelijke voorschriften. Met het gepubliceerde protocol van de VO Raad, hoopt de Raad dat zij alle betrokken partijen zorgvuldig informeren, waardoor de examenperiode zo soepel mogelijk kan verlopen.

Hier moet op gelet worden tijdens de examens

De VO Raad heeft in haar protocol voor 2024 diverse aandachtspunten voor docenten en de schoolleiding. Zo adviseert de Raad om scholen te laten nadenken over het maken van een 'back-up' van het gemaakte examenmateriaal. Het komt namelijk toch met enige regelmaat voor dat examens kwijt raken of niet op tijd bij een tweede corrector aankomen.

Ook staat er in het protocol voor centraal examens 2024 een uitgebreide adviestabel. Deze kunnen docenten, correctoren en onderwijspersoneel eenvoudig raadplegen als zij willen weten wat de optimale correctietijd is. Hierin staat bijvoorbeeld opgenomen wanneer de eerste corrector het examen moet aanleveren bij een tweede corrector, en wanneer het examen weer op school aanwezig dient te zijn.

Ook verantwoordelijk buiten scholen zelf

Naast dat scholen en betrokken personeel verantwoordelijk zijn voor het goede verloop van de examenperiode, zijn er ook overige partijen die hier een aandeel in hebben. De VO Raad stelt namelijk dat PostNL maatregelen dient te treffen om het verzendproces zo efficiënt en foutloos mogelijk te laten verlopen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer