WUR toont diversiteit op de campus door vernieuwde portrettengalerij

De nieuwe portretgalerij van Wageningen University & Research (WUR) wordt op 26 maart aanstaande onthuld. Er zijn traditionele portretten van rectores magnifici te zien, maar ook drie ingelijste beeldschermen. Daar verschijnen video’s van studenten en medewerkers van de WUR. Kunstenaar Giacomo Sardonini liep een tijdje over de campus en legde daar de beelden vast. Het WUR van nu is duidelijk terug te zien in de nieuwe portretgalerij. Dat meldt de WUR.

Binnenkort wordt de nieuwe rector magnificus, prof. dr. Carolien Kroeze, aangesteld. Er komt dan ook voor het eerst een portret van een vrouw op de wand te hangen. Kroeze mag daarom ook de nieuwe portrettenwand onthullen.

Dagelijkse gebeurtenissen 

Wat er dagelijks gebeurt op de WUR ziet men in de video’s op de drie schermen. Studenten op de campus of in de bibliotheek, medewerkers die laboratoriumtest doen, onderzoekers die bezig zijn met veldwerk. Van alles wat. De video’s duren maar een paar seconden, maar bezoekers van buiten de WUR krijgen wel een goede indruk van de dagelijkse gebeurtenissen op de universiteit.

Toegankelijkheid 

Deze vernieuwing van het gebouw maakt de WUR een stuk toegankelijker, volgens Chris van Kreij, lid van de werkgroep. “Verschillende wetenschappers, studenten en bedrijven komen langs op de campus omdat ze geïnteresseerd zijn.” Families van afgestudeerden komen bijvoorbeeld maar een keer langs, maar daardoor maakt de nieuwe fotowand wel meteen duidelijk wat de WUR doet en wil zijn.

Genderongelijkheid in de wetenschap 

Tijdens de opening van de portretwand wordt ook de documentaire ‘Picture a Scientist’ uit 2020 laten zien. Deze documentaire gaat over genderongelijkheid in de wetenschap. Verschillende vrouwelijke wetenschappers vertellen hun verhaal en laten zien waar ze tegenaan liepen/lopen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk