Onderwijsprofessionals blijven voorlopig voor dezelfde werkgever werken

Maar liefst 58 procent van de professionals werkzaam in het onderwijs geeft aan momenteel niet op zoek te zijn naar een andere werkgever. Dat blijkt uit de HR-benchmark van HR-dienstverlener Visma | Raet. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 145 werkenden binnen onderwijsinstellingen. Het merendeel is dan ook zeer loyaal naar de organisatie waar ze nu werken: 69 procent is van plan voorlopig bij de huidige werkgever te blijven werken. Dat meldt Visma | Raet. 

Het is niet zo dat onderwijsprofessionals totaal vastgeroest zitten aan hun werkgever: 29 procent geeft aan dat hij of zij de laatste tijd vaker twijfelt om over te stappen naar een andere werkgever. Uiteindelijk zal dit waarschijnlijk niet zo’n vaart lopen. Slechts tien procent van de onderwijsprofessionals verwacht binnen nu en twaalf maanden te veranderen van werkgever. Achttien procent verwacht dit over één à twee jaar te doen.

Goed aanbod 

Verder staan onderwijsprofessionals wel degelijk open voor een goed aanbod, ondanks dat zij bij hun huidige werkgever nu op hun plek zitten. De helft (49 procent) geeft aan hier wel voor open te staan. Dertig procent hoeft niks te weten van zo’n aanbod.

Niet benaderd door een recruiter 

Hoe men er ook instaat, de kans dat ze een interessant aanbod krijgen is minimaal. Bijna drie op de vijf onderwijsprofessionals (58 procent) is het afgelopen jaar namelijk geen één keer benaderd door een recruiter of HR-medewerker met een vacature. Bij 31 procent klopte in de afgelopen twaalf maanden tussen de één en vijf keer een recruiter of HR-medewerker aan.

Onderwijsprofessionals zijn trouw aan hun werkgever 

Myrthe Hanssen, Directeur HR bij Visma | Raet: “Het is mooi om te zien hoe trouw onderwijsprofessionals zijn aan hun werkgever. Voor werkgevers is het belangrijk dit niet voor lief te nemen. Het is namelijk algemeen bekend hoeveel werkdruk onderwijsprofessionals ervaren, onder andere door de lange werkdagen die zij maken en het tekort aan personeel in de sector. Dit zijn problemen die werkgevers niet gemakkelijk kunnen oplossen. Om de medewerkers tevreden en betrokken te houden, is het belangrijk dat ze het werk op andere elementen het verschil maken. Bijvoorbeeld door hen te voorzien in goede arbeidsvoorwaarden, ontzorgende software en een prettige werkomgeving.”

Door: Nationale Onderwijsgids