Vierdaagse schoolweek in Almere volgens ouders niet de oplossing

Schoolbesturen in Almere overwegen om een vierdaagse schoolweek in te voeren, puur als noodmiddel om het lerarentekort tegen te gaan. Dat meldt Omroep Flevoland.

Ten opzichte van vorig jaar zien de schoolbesturen het lerarentekort alleen maar oplopen. Als er nu een leraar ziek wordt, dan wordt er gekeken naar een vervanger. Die vervanger wordt niet altijd gevonden. Uiteindelijk kijken de scholen dan of ze groepen kunnen combineren. Klassen kunnen ook naar huis gestuurd worden om daar verder te werken, maar dat is volgens de schoolbesturen wel een hele moeilijke beslissing.

Extra geld 

De schoolbesturen hopen dat ze met extra geld het probleem kunnen oplossen. Met het extra geld wordt geprobeerd om nieuwe docenten een opleiding te geven en naar de stad te lokken.

'Vijf dagen onderwijs belangrijk' 

Ouders van leerlingen van basisschool de Archipel in Almere vinden zo’n vierdaagse schoolweek helemaal niets. “Ik vind vijf dagen onderwijs wel belangrijk. Zeker als je kind in groep vier zit, want vanaf dan gaan ze heel veel leren”, aldus een moeder van een leerling.

Thuis is veel afleiding 

Als de kinderen dan toch op de vijfde dag thuis hun schoolwerk moeten maken, zal dat erg lastig worden, denkt de moeder. “Veel ouders werken allebei en er zijn een hoop afleidingen thuis, zoals de televisie of een tablet. En zelf vind ik het niet de verantwoording van een kind om uit zichzelf het huiswerk te maken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk