Driekwart van de onderwijsstagiairs ontvangt geen vergoeding, AOb wil verandering

Driekwart van de stagiairs in het onderwijs krijgt niet betaald voor hun stage. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat dit verandert. Op donderdag 5 oktober zou er een landelijke onderwijsstaking zijn. De AOb vierde wel actie op verschillende scholen. Ook werd er in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een speciale avond georganiseerd waarin er aandacht werd gevraagd voor de positie van de stagiairs. Dat meldt NPO Radio 1.

Erva Calkin, student docent Maatschappijleer aan de Hogeschool van Amsterdam, kreeg te horen dat ze als scholengemeenschap hadden afgesproken dat ze stagiairs geen vergoeding zouden geven. “Ze zeiden ook dat de stage veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt en dat ze hoge verwachtingen hebben. Maar als er veel van je verwacht wordt, verwacht ik er ook een vergoeding voor. Anders vind ik het heel gek dat ze die verwachtingen hebben.”

750 euro per maand 

De AOb vindt een stagevergoeding van 750 euro per maand een redelijk bedrag. Calkin is het daarmee eens. “Ik denk dat het een goed bedrag is, zeker ook als je dan kijkt naar de taken.”

Docent twee keer salaris 

Volgens Calkin krijgen scholen zelf betaald voor het hebben van stagiairs. ‘Dus dan is het heel gek als je dan als student eigenlijk zelfstandig lessen draait en die docent krijgt twee keer betaald, een keer zijn loon en een keer van jouw onderwijsinstelling.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk