Voor de aankomende verkiezingen levert de AVS alvast input in

Verschillende politieke partijen zijn in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen op dit moment al druk bezig met het afronden van hun verkiezingsprogramma. De AVS heeft haar inbreng ter ondersteuning aan deze verkiezingsprogramma’s al met diverse politieke partijen gedeeld. AVS heeft aan de overheid gevraagd haar zorgen te delen. Dat meldt de AVS.

De rol van schooldirecteur is een van de lastigste in het onderwijs. Sterk leiderschap is een cruciale factor voor de kwaliteit van de school en voor de uitkomsten van het onderwijsproces voor leerlingen, dat blijkt uit onderzoek. De AVS staat voor het versterken van de positie van schooldirecteuren en de voorwaarden waaronder het vak van schooldirecteur wordt uitgeoefend. 

Schoolleiderstekort 

Uit prognoses blijkt dat ongeveer de helft van de huidige schooldirecteuren in het primair onderwijs binnen nu en tien jaar stopt en met pensioen gaat. Er is nu al een schoolleiderstekort van 13,6 procent. 

Statement 

‘Ieder kind heeft recht op het beste onderwijs. Hiervoor zijn voldoende schooldirecteuren nodig, omdat zij een cruciale rol spelen in het aantrekkelijk maken van een school om in te werken en om de grote maatschappelijke uitdagingen binnen het onderwijs aan te gaan. Dat zijn kansengelijkheid, passend onderwijs, digitalisering, verbetering van de basisvaardigheden en anders organiseren. De schooldirecteur is de persoon die deze transities initieert, organiseert en tot resultaten brengt.’ Dit statement deelde de AVS met verschillende politieke partijen.

Ook stuurde de AVS de ‘Staat van de schoolleider’ mee. De AVS blijft alle ontwikkelingen rondom de nieuwe verkiezingen volgen en zal, waar nodig, een inbreng leveren om de stem van de schoolleider niet verloren te laten gaan. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk