Aflopende cao's in het onderwijs stilzwijgend verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dat betekent dus dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven gelden totdat de onderhandelaars een nieuw akkoord afspreken. Dat meldt de AOb.  

Afgelopen week liepen de cao’s van het primair en voortgezet onderwijs al af. AOb-bestuurder Thijs Roovers wist al dat er niet meteen een nieuwe cao zou komen. De werkgevers konden namelijk 5,2 procent bieden voor het verhogen van de salarissen van al het onderwijspersoneel. 

Loonruimte 

Zeker na het zien van de Voorjaarsnota ziet Roovers weinig ruimte tot vreugde. Het kabinet laat in de nota weten dat ze gaat snijden in de loon- en prijsbijstellingen. Werkgevers stuurden al eerder een brief naar de politiek dat de loonruimte van 5,2 procent te weinig is. Roovers wil ook graag na vier akkoorden over loon dat er in de nieuwe cao afspraken worden gemaakt over het werkplezier en de professionalisering. 

Primaire arbeidsvoorwaarden 

In het voortgezet onderwijs loopt het hetzelfde. De cao is verlengd omdat het onderwijspersoneel daardoor juridisch beschermd is. Net als in het primair onderwijs zijn de onderhandelaars in het voortgezet onderwijs tot de conclusie gekomen dat er te weinig geld is voor primaire arbeidsvoorwaarden. Daarbij gaat het dan om loon. Op 25 mei is er een actiemiddag ingepland. 

Bezuinigingen in de Voorjaarsnota 

Voor de medewerkers op universiteiten geldt ook dat hun cao stilzwijgend is verlengd. Hun cao liep al af op 31 maart 2023. Voor het wetenschappelijk onderwijs is het lastig om te bepalen wat nu de exacte loonruimte zal zijn. De bezuinigingen in de Voorjaarsnota zorgen waarschijnlijk niet voor een volledige compensatie van de inflatie. Waarschijnlijk wordt er na 8 mei nog verder onderhandeld. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk