Aïcha Marghadi: ouders en docenten breng kinderen respect en inclusie bij

Aïcha Marghadi roept ouders en onderwijzers op om kinderen respect en inclusie bij te brengen. Alleen op die manier kan er een verandering worden bewerkstelligd die ervoor zorgt dat een volgende generatie niet meer mee hoeft te maken wat zij meemaakte op de werkvloer bij NOS Sport.

Die oproep deed een geëmotioneerde Marghadi woensdagavond in RTL-talkshow Beau. Zij vertelde uitgebreid over de vernederingen en de neerbuigende opmerkingen die zij moest ondergaan toen zij bij NOS Sport werkte. "Het is voor mij te laat, mijn carrière is verwoest", aldus Marghadi. "Maar ik hoop dat mijn dochter, en de nieuwe generatie, dit niet hoeft mee te maken."

Tom Egbers als mentor 

De voormalige NOS-presentatrice vertelde gedetailleerd wat haar was overkomen op de werkvloer bij NOS Sport. Zo waarschuwde hoofdredacteur Maarten Nooter, die onlangs aftrad, haar al snel voor Tom Egbers die zij als mentor wilde vragen. "Hij zei: dat lijkt me geen goed idee, Tom heeft moeite met mooie vrouwen", aldus Marghadi. "Maar daar ben ik toch zelf bij, zei ik. Hij sloeg met zijn vuist op tafel: dit gaat niet gebeuren!"

Jack van Gelder 

Ook vertelde Marghadi wat Jack van Gelder zei toen zij hem telefonisch vroeg haar mentor te worden. "Hij deelde details over hoe hij zijn hoofd aan het scheren was", vertelde ze aan Beau. "Ik dacht: is dit niet teveel informatie? Ik probeerde de hele tijd dat bad weg te kijken." Toen Marghadi hem vroeg of hij haar mentor wilde worden, grapte Van Gelder of ze bij hem in bad wilde komen zitten. "Op dat moment ging er zoveel door mijn hoofd. Ik wilde adrem reageren, maar je weet niet wat je moet zeggen. Ik had al verhalen over Jack gehoord. Ik kon alleen maar zeggen: ik zie je op het werk."

De oud-presentatrice is boos dat Egbers en Van Gelder in de media doen alsof zij geen schuld hebben aan het verziekte werkklimaat op de werkvloer bij NOS Sport. "Jullie ontnemen mij mijn verhaal, en die honderden andere mensen die dit overkomen is", aldus Marghadi. "Jullie zijn pionnen in een heel groot, giftig klimaat dat in stand wordt gehouden. Ze zeggen: de hoofdredactie had moeten ingrijpen. Ik denk: vriend, als jij je had gedragen dan hadden we dit allemaal niet mee hoeven maken."

'Kweek een ruggengraat'

Marghadi kan zich naar eigen zeggen "geen dag herinneren dat ik niet bij Maarten op kantoor zat, gefrustreerd of huilend. Elke keer kreeg ik te horen: dit hoort erbij, kweek een ruggengraat. Ik zocht hulp bij de vrouwelijke hoofdredacteur, maar kreeg nul op het rekwest. Ik liep langs bij het hoofd communicatie, die had een Marokkaanse achtergrond. Hij zei: dit is de cultuur hier, laat het van je afglijden."

Door: ANP