Rijksuniversiteit Groningen viert platina jubileum Nobelprijs Frits Zernike

In november is het 70 jaar geleden dat de Nobelprijs voor Natuurkunde werd uitgereikt aan Professor Frits Zernike van de Rijksuniversiteit Groningen. Om de unieke prestatie bij deze hoogste wetenschappelijke onderscheiding te herdenken, worden begin november verschillende evenementen georganiseerd in Stad en Ommeland. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Op 3 november wordt er op de Zernike Campus in Groningen een symposium georganiseerd om herinneringen op te halen aan de hoogleraar en zijn fase-contrast microscoop, die nog steeds van grote betekenis is voor de geneeskunde en biologische wetenschappen. Het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat we nog herinneringen, anekdotes en persoonlijke verhalen kunnen ophalen van tijdgenoten en oud-studenten van Zernike, aldus organisator Theo Jurriens van de RUG. In de avonduren is er een publiekslezing in de Aula van het Academiegebouw. 

Microscopen op zeventig plekken in de provincie 

Het platina jubileum krijgt op 4 november extra glans met het opstellen van microscopen op zeventig verschillende plekken in de provincie. Deze staan bij musea, cultureel erfgoed, bibliotheken, molens en andere verrassende plekken in de provincie. Zo kunnen bezoekers kennismaken met de schoonheid van de microscopie en kunnen ze wellicht zelf verrast worden en nieuwe ontdekkingen doen. Potentiële deelnemers krijgen een uitnodiging voor deelname. Geïnteresseerde deelnemers kunnen dit bericht ook zien als oproep tot enthousiaste deelname.

Door: Nationale Onderwijsgids