Zorgen om vergrijzing en weinig jongeren bij leermeesters in de bouw

De 18-jarige Bram van Heugten is heel duidelijk. Zonder leermeester was hij lang niet zo goed geworden in het metselen als dat hij nu is. Bram is inmiddels zo goed geworden dat hij meedoet aan het NK metselen dat vandaag van start gaat. Dat meldt Omroep Brabant. 

Op Bram zijn opleidingsbedrijf, Bouw Infra Mensen in Mierlo, maken ze zich zorgen over de leermeesters in de bouw. De leermeesters zijn namelijk onmisbaar. Ze zorgen voor een-op-een begeleiding van een leerling en hebben vaak engelengeduld. Maar volgens Bouw Infra Mensen worden de leermeesters steeds ouder. Veel van hen zijn in de 50 of 60 en willen graag het stokje overdragen aan de jongere generatie. En jongeren, die komen er maar weinig bij.

Opleiding tot leermeester 

Een leerling en een leermeester, dat is het ideaalbeeld. Bij Bouw Infra Mensen zeggen ze dat iedereen er vrolijker van wordt. “Het personeel blijft er ook jong bij.” Er is dan ook alle hoop dat meer bouwvakkers een opleiding tot leermeester gaan doen. De bouwvakkers zijn er twee, drie dagen per week mee bezig en om het jaar is er een dag nascholing. 

Kwaliteitscontroles 

Of een gebrek aan leermeesters er ook voor gaat zorgen dat er een mindere kwaliteit ontstaat bij nieuwe woningen? “Zo’n vaart zal het niet lopen, we werken wel met kwaliteitscontroles. Maar iemand die een traditionele opleiding heeft gehad, kan wel makkelijker prefab-woningen maken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk