Normal_ultrasound-scan-2021-09-24-04-03-20-utc__1_

De Radboud Universiteit en het Radboudumc hebben er een nieuwe hoogleraar bij. Nens van Alfen gaat aan de slag als hoogleraar Klinische neurofysiologie. Zij legt haar aandacht daarbij vooral op de echografie van de zenuwen en spieren. Zij onderzoekt dit onderwerp, maar heeft onderwijs ook als belangrijke pijler binnen haar leerstoel. Dit meldt het Radboudumc. 

Van Alfen is sinds 1 december 2022 hoogleraar Klinische neurofysiologie. Ze werkte sinds 1 december ook exact 25 jaar bij het Radboudumc. Uit alle drie haar academische kerntaken (onderzoek, onderwijs en zorg) haalt ze veel voldoening. “Als we luisteren naar wat patiënten ons vertellen zitten er vaak nog gaten in onze kennis en kunde. Die gaten proberen we met onderzoek op te vullen. Vervolgens dragen we onze kennis over in de opleiding. Aan de nieuwe generatie artsen, maar ook aan internationale collega’s, die veel bij ons over de vloer komen.”

Inbedden in opleidingen

Voor haar onderzoek dat zich richt op de verdere ontwikkeling van echografie van spieren en zenuwen, gaat ze samen met het UMC Utrecht en LUMC de beeldvorming van spieren met behulp van echo en MRI implementeren. Vervolgens wil ze echografie van zenuwen en spieren inbedden in de opleidingen tot neuroloog en laborant klinische neurofysiologie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky