Leraar van het jaar basisonderwijs: 'Leerlingen begrijpen wat een grapje is'

Lennart van der Meulen is Leraar van het jaar in het basisonderwijs. Hij geeft les op basisschool De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs. Hij geeft les aan groep 5/6. Van der Meulens treeft ernaar dat iedere leerling gezien wordt en écht zichzelf kan zijn. Dat meldt NPO Radio 1. 

Een jury bepaalt welke leraar de ‘Leraar van het jaar’ wordt. Ook ouders en leerlingen kunnen een docent opgeven. De ouders hebben Van der Meulen opgegeven omdat hij een ontzettend betrokken docent is. De leraar zorgt ervoor dat hij in contact blijft met zijn leerlingen. Hij probeert de lessen leuker te maken door het gebruik van actieve werkvormen. Daarmee leren de leerlingen samenwerken en samen plezier maken.

Respecteren van elkaars antwoorden 

Op deze manier wordt er volgens Van der Meulen minder gepest. De leerlingen begrijpen beter wat een grapje is en wat niet. De leerlingen van Van der Meulen moeten met de actieve werkvormen veel samenwerken en overleggen, daardoor leren ze elkaars antwoorden te respecteren. 

Technologie in de klas 

Volgens Van der Meulen biedt de technologie in de klas meer mogelijkheden om het onderwijs beter te maken. Op basisschool De Gouden Griffel werken ze met tablets en daardoor wordt het voor de docent makkelijker om directer feedback te geven. Ook is het makkelijk om op deze manier analyses te maken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk