Voor bedreigde wetenschappers is er tegenwoordig een website en een hotline

Wetenschappers die last hebben van bedreigingen, intimidatie of agressie kunnen sinds afgelopen maandag een speciaal telefoonnummer bellen. Ook de website wetenschapveilig.nl is gelanceerd. Dat meldt de AOb. 

Het gebeurt steeds vaker dat Nederlandse wetenschappers worden bedreigd. Hoogleraar rechtsfilosofie Roland Pierik (Universiteit Maastricht) kreeg tijdens de coronatijd allerlei bedreigingen over zich heen vanwege zijn opvattingen over verplichte kindervaccinaties. Hij verschijnt nog steeds af en toe op televisie, maar hij kent collega’s die veel slimmer zijn en die het beter kunnen uitleggen maar er toch voor bedanken.

Alarmnummer 

Voor de bedreigde wetenschappers is er nu dus een website met een alarmnummer dat ze 24 uur per dag kunnen bellen. Onderzoekers mogen ook, als ze dat willen, een bericht achterlaten. Binnen een dag ontvangen ze dan een bericht van hun werkgever en worden in contact gebracht met mensen die hen kunnen helpen, zoals juristen en veiligheidsexperts.

Niet alleen 

De nieuwe website is ervoor bedoeld om wetenschappers te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. De Leidse onderzoeker Nadia Bouras vindt dat heel belangrijk. Zij heeft meegemaakt dat ze vorig jaar een bedreigende sticker op haar voordeur geplakt kreeg van een groepering die zich Vizier op Links noemt. Een uur naar de Tweet, waarin Bouras aangaf het niet normaal te vinden dat mensen aan haar deur kwamen, werd ze al gebeld door haar rector Hester Bijl om te vragen hoe het met haar ging.

Onderwijsminister Dijkgraaf wil het grotere probleem niet uit het oog verliezen. Want WetenschapVeilig is, hoe belangrijk ook, een vorm van symptoombestrijding. “Het mag ons niet ontslaan van de grotere opdracht: hoe krijgen we de temperatuur in het debat een paar graden omlaag?”

Aangifte 

Universiteitsbestuurders hebben al vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar gaven ze aan dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In de eerste publieke toespraak van Robbert Dijkgraaf als minister vroeg hij ook al aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk