Onderwijsassistenten werken soms alleen maar voor een bos bloemen

Onderwijsassistenten staan steeds vaker zelfstandig voor de klas vanwege het tekort aan leraren. AOb-bestuurder Thijs Roovers geeft aan dat zij de onderwijsassistenten zelfstandig een groep draaien ze dan ook betaald moeten worden als een leraar. Dat meldt de AOb.

“Lerarenondersteuners en onderwijsassistenten krijgen voor het draaien van groepen vaak niet of onvoldoende betaald. Zij zitten in de salarisschalen vier tot en met acht”, zegt AOb-bestuurder Ellen Scholten. “Een lerarensalaris begint bij schaal tien. Dat scheelt heel veel. Ik hoor ook dat lerarenondersteuners en onderwijsassistenten voor hun extra werk aan het einde van de maand een boekenbon, reep chocolade of een bloemetje ontvangen.”

Lerarenschaal 11 

“Assistenten en ondersteuners die zelfstandig een groep draaien moeten daar normaal voor betaald krijgen”, aldus Roovers. “In onze vorige cao-inzet hebben we al opgenomen dat zij in dat geval betaald moeten worden in lerarenschaal 11, want dat is dan een beloning voor hun inzet.”

Niet verplicht 

Het overnemen van een groep is ook nooit een verplichting. Alleen ‘nee’ zeggen is in de praktijk nogal lastig. AOb-bestuurder Scholten geeft aan dat ‘nee’ gewoon een geldig antwoord is. “Als je zegt ‘sorry, dit ga ik niet doen’, dan sta je volledig in je recht. En als je het wel doet vraag dan om ondersteuning en een normale beloning.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk